Dirigent

Sinds oktober 2016 is Lorenzo Papolo dirigent van Camerata Liocorno

Hij is afkomstig uit een zeer muzikaal, deels Italiaans, gezin. Zijn vader was violist in het Residentie Orkest en zijn moeder amateur zangeres. Geen wonder dus, dat  Lorenzo’s hart ligt bij de muziek.

Aan het conservatorium van Utrecht voltooide hij met ‘eervolle  vermelding’ zijn directie studie. Daarnaast sloot hij zijn klassieke trompetstudie aan hetzelfde conservatorium af. Zijn klassieke zangstudie volgde hij bij Maria Rondèl  (oud docente conservatoria Amster- dam, Alkmaar). 

Inmiddels mag Lorenzo gerekend worden tot de betere koordirigenten van ons land. Vele prijzen op nationale en internationale koorconcoursen en festivals heeft hij op zijn naam staan  zoals o.a.:

  • 1-ste prijs op het Nederlands Koorfestival  2010
  • meerdere 2-de prijzen op het Europees Muziekfestival voor Kinder- en Jeugdkoren in België
  • Zilveren Medaille winnaar tijdens het International Choir Festival te Bratislava.  

Daarnaast heeft hij vele malen zijn medewerking mogen verlenen  aan operaproducties van de Nationale Opera en het Nationaal Ballet. Hij heeft daarbij samengewerkt met o.a. Valery Gergiev, Sir Simon Rattle, Ivan Fischer, Marc  Albrecht, Holland Symfonia, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Orkest van het Mariinsky Theater, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en zeker niet in de laatste plaats het koor van de Nationale Opera. 

Op dit moment dirigeert hij, naast Camerata Liocorno, nog een viertal koren: Kamerkoor Cantilene Katwijk,  Vrouwen Ensemble Waterland – Purmerend en Gemengd koor Bellissimo Heemskerk.
Verder is hij als docent verbonden aan De Dirigentenacademie van Rogier IJmker.

Lorenzo is gespecialiseerd in de klassieke koormuziek in de ruimste zin van het woord. Hij is daarom ook trots op zijn aanstelling als dirigent van Camerata Liocorno. Een kamerkoor met een goede reputatie en veel ervaring. Zijn wens en verwachting is om het koor op een nog hoger niveau te brengen, waarbij met name dynamiek, klankbalans en tekstinterpretatie speerpunten zijn. Lorenzo hoopt de koorleden en natuurlijk het publiek te verrassen met fraaie koorwerken en concerten. 

Voor meer informatie over Lorenzo Papolo raadpleegt u zijn eigen website:  www.lorenzopapolo.nl